Λίγα λόγια για το Μουσείο Μανιταριών
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην
Καλαμπάκα.
Λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2014. Διαθέτει δύο συλλογές: των ζώων,
η οποία περιλαμβάνει περίπου 350 είδη και των μανιταριών με 250 είδη.
Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο μουσείο, με πάνω από 70 βραβεία, το οποίο έχει
γίνει πλέον σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ευρύτερα. Έχει
αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού σε εκατοντάδες δημοσιεύματα, ενώ η παρουσία
του σε τηλεοπτικές εκπομπές ανέρχεται σε πολλές δεκάδες.
Οι βραβεύσεις και τα δημοσιεύματα αυτά, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οφείλονται
στις πρωτοβουλίες και τη δημιουργικότητα της διοίκησης και των εργαζομένων σ’
αυτό και αφορούν όχι μόνο στο Μουσείο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και στις
δραστηριότητές του, όπως το μοναδικό κυνήγι τρούφας που διοργανώνει, αλλά και τα
προϊόντα μανιταριών και τρούφας που διαθέτει.
Οι στόχοι του μουσείου είναι πάντα εκείνοι που καθορίζουν το είδος και την ποιότητα
των δράσεών του. Η ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, η ευαισθητοποίηση σε
θέματα περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών, η κατάταξη των μανιταριών στην
ενδεδειγμένη θέση της διατροφικής μας κλίμακας, ο ρόλος τους ως φυσικοί
ανακυκλωτές, αλλά και η συμβολή του μουσείου γενικότερα στην τοπική και
περιφερειακή ανάπτυξη, είναι ορισμένοι από αυτούς, τους οποίους υπηρετεί με
συνέπεια και αξιοπιστία, ενώ η ποιότητα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν, είτε στο
επίπεδο των υπηρεσιών είτε σε εκείνο των προϊόντων.
Η ιστορία
Στα πλαίσια του στόχου του μουσείου για την ανάδειξη της διατροφικής αξίας των
μανιταριών, έχει δημιουργήσει περίπου 80 προϊόντα μανιταριών και τρούφας.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ποιότητα των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στα μανιτάρια,
η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα δάση και τα λιβάδια της
Ελλάδας.
Σημαντική παράμετρο στη δημιουργία των προϊόντων, αποτέλεσε η προσπάθεια
συνδυασμού της γευστικής τους επάρκειας, με την υψηλή βιολογική αξία. Για το
σκοπό αυτό, υπήρξε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία βελτίωσε
τα οργανοληπτικά και διατροφικά τους χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής που αντικειμενικά, αποτελεί ένα επιπλέον
πιστοποιητικό ποιότητας, ήταν το σύνολο σχεδόν των προϊόντων, να διαθέτουν
διατροφικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τα δεδομένα και τους κανόνες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό σημαίνει, ότι στα προϊόντα του μουσείου, οι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες,
συναντώνται με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ
οι λίγες θερμίδες που περιέχουν τα κατατάσσουν ψηλά στους πίνακες της θρεπτικής
αξίας των τροφίμων.
Έτσι δεν είναι τυχαία, ότι έχουν αποσπάσει πάνω από 50 βραβεία μέχρι σήμερα, ενώ
έχουν λάβει θέση σε πολλά υψηλής ποιότητας καταστήματα σε αρκετές χώρες.
Εάν λοιπόν, στη μεγάλη διατροφική τους αξία, προσθέσετε την τεράστια ποικιλία
γεύσεων και αρωμάτων που διαθέτουν, τότε να είτε βέβαιοι, ότι θα αποτελέσουν
αναντικατάστατο μέρος των διατροφικών σας επιλογών.