Νέα

Τα οφέλη της Μοναστηριακής Διατροφής

Μοναστηριακή Διατροφη: Τι κάνουν οι μοναχοί για μακροβιότητα και ευζωία

Ο πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός ήταν  αγιορείτης μάγειρας και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών . Το καλοκαίρι του 2020 η Καθημερινή εξέδωσε ένα βιβλίο με συνταγές του με τίτλο «Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο». Το Δεκέμβριο του 2020 εκοιμήθη έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, ο Γέροντας Επιφάνιος μας εξηγεί τα οφέλη της μοναστηριακής διατροφής που σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει πως η μοναστηριακή διατροφή των μοναχών του Αγίου Όρους συντελεί στην προστασία του οργανισμού από διάφορες ασθένειες αλλά και στην μακροζωία.

Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα για τους γέροντες , είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Η νηστεία της Σαρακοστής, όπως την τηρούν οι μοναχοί, είναι ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο.

  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, με συνέπεια μικρότερο αριθμό καρδιολογικών περιστατικών.
  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου
  • Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου
  • Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου  πως οι περισσότεροι μοναχοί ζουν έως τα 85 – 95 έτη, ενώ οι θάνατοι από τα 70 έως τα 85 είναι λίγοι.

Η διατροφή των μοναχών του Αγίου Όρους  περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και πλήρη δημητριακά, μέτρια ποσότητα ψαριών και γαλακτοκομικών, λίγα κορεσμένα λίπη και τακτική, αλλά με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό.  Ο γέροντας Επιφάνιος δίνει ιδιαίτερη σημασία  και στο γεγονός ότι οι μοναχοί στο Άγιο Όρος λειτουργούν σύμφωνα με την βυζαντινή ώρα και  τρώνε δύο γεύματα την ημέρα, απερίσπαστοι, χωρίς θορύβους και συζητήσεις, ενώ ο μόνος ήχος προέρχεται από έναν μοναχό, ο οποίος διαβάζει ιερά κείμενα.

Όπως  αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν φάμε απόγευμα γύρω στις πέντε και ξυπνήσουμε το πρωί στις τρείς, μείνουμε στην εκκλησία πέντε ώρες και καθίσουμε στις εννέα το πρωί της επόμενης ημέρας, θα έχουμε όρεξη για φαγητό; Αν κανείς τρώει σχεδόν όλο το 24ωρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ και ειδικότερα μετά τη δύση του ηλίου έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρει κιλά. Αν, αντίθετα, περιορίσει το διάστημα που τρώει σε ένα χρονικό «παράθυρο» έως 12 ωρών (π.χ. από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) και πάψει να τρώει τα βράδια τότε θα χάσει κιλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων».

«Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη! Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος. Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μοναστηριακής διατροφικής πυραμίδας και εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε. Με όλα αυτά, είναι λογικό που οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο», μας λέει ο αγιορείτης μοναχός.

Επιμέλεια άρθρου : “Μοναστηριακή Διατροφή” Τερζή Μαρία  – BSc Biomedical Science, MBA
Πηγή άρθρου: mount-athos-eshop.com/blog