Λίγα λόγια για το Μαγγίρι
Μια προσπάθεια για να μάθουν στη νέα γενιά τα παραδοσιακά ζυμαρικά του τόπου μας και να ξυπνήσουν γευστικές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους.
Παράλληλα με τις παραδοσιακές γεύσεις όπως είναι οι χυλοπίτες, χυλοπίτες ολικής άλεσης, στριφτάρια, κριθαράκι, χυλιποτάκι, τραχανάς, βίδες και ξινόχοντρος τις εξελίξαν και σε ποιο ιδιαίτερες όπως χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς, χυλοπίτες με χαρουπάλευρο, βίδες με κουρκουμά, βίδες με βασιλικό και σκόρδο, βίδες με δίκκοκο σιτάρι, βίδες με λαχανικά, βίδες με ανθότυρο, κριθαράκι ολικής άλεσης, κριθαράκι λαχανικών και στριφτάρι με εκχύλισμα κρητικών βοτάνων .
Το Μαγγίρι ήταν το όνομα ενός παλιού κρητικού ζυμαρικού που μαγειρευόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Το μισό βραστό, το άλλο μισό τηγανητό και μετά όλο μαζί ανακατεμένο στο ζωμό του πρώτου. Σερβιριζόταν σαν πηχτή σούπα με μπόλικο τυρί από πάνω.
Διαβάστε μία σχετική μαντινάδα:
Γενιές πολλές μεγάλωσε στην Κρήτη το Μαγγίρι
ζυμαρικών παράδοση που ο χρόνος δεν τη φθείρει.
Η ιστορία
To Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών “ΜΑΓΓΙΡΙ”, πιστό στην παράδοση, δημιουργήθηκε για να σας προσφέρει αγνά και ποιοτικά ζυμαρικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές προσμίξεις, ζυμωμένα με φρέσκα αυγά και φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα από τοπικούς παραγωγούς.
Στόχος τους είναι προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και για το λόγο αυτό τα ζυμαρικά τους αφυδατώνονται πολλές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία κι έτσι δεν αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους.